
Nimic nu se compară cu o masă delicioasă, care îți încălzește sufletul, îți bucură papilele gustative și care este pliiiină de proteine și nutrienți. Așa este acest chilli vegan, un preparat mexican care în mod tradițional conține carne, dar care este la fel de plin de savoare, gust și cel puțin la fel de hrănitor în varianta lui plant-based.
Ingredientele pentru acest chilli vegan sunt simple. Îți trebuie câteva legume precum morcovul, ceapa galbena, ardei gras, tijă de țelină (apio) și bineînțeles…fasole! Secretul unui chilli reușit stă însă în condimentele pe care le folosești. Vei avea nevoie de o pudră de chilli de bună calitate, chimion, oregano și puțin piper cayenne. Dacă nu îți place atât de iute (deși acesta este farmecul unui chilli autentic), poți omite piperul cayenne și poți adăuga pudra chilli treptat, gustând pe parcurs.
Ceea ce ne place nouă la acest chilli vegan este că e atât de versatil, încât îl poți servi în zeci de moduri! Îl poți pune într-un burrito, în tacos, pe nachos sau îl poți servi pur și simplu lângă o porție de orez, cu puțină lămâie și pătrunjel deasupra!

Chilli vegan
Ingredients
- 3 căței usturoi
- 2 ardei grași verzi (tăiați cuburi)
- 3 bețe țelină apio (tăiați cuburi)
- 3 morcovi mici (feliați mic)
- 30 g pudră chilli
- 1 lingură chimion
- 1 linguriță oregano
- 1/2 linguriță piper cayenne (opțional)
- 2 cutii fasole roșie
- 2 cutii fasole Pinto
- 2 cutii roșii în bulion
- 240 ml apă
Instructions
- Ceapa, țelina și ardeiul se călesc într-o tigaie unsă cu puțin ulei cu o treime din cantitatea de apă. Se lasă până se evaporă apa. Când legumele devin aurii și încep să se lipească ușor de tigaie, mai adăugăm puțină apă.
- Adăugăm usturoiul, condimentele și morcovii și sotăm câteva minute. Dacă încep să se lipească de tigaie, mai adăugăm puțină apă.
- Adăugăm fasolea, roșiile pe care le strângem ușor în mână și încă 240 ml de apă. Dăm totul în fiert, apoi reducem focul și lăsăm cu capac la foc mic aproximativ 10 minute. După acest timp, îndepărtăm capacul și mai lăsăm să fiarbă încă 5-7 minute, până ce morcovii sunt gătiți și compziția capătă textura dorită.
- Chilli-ul se poate păstra la frigider până la 7 zile.